Bröllopstema

Lantlig romantik i lada.

Att välja ett bröllopstema är allt vanligare och får ert bröllopet att kännas genomtänkt. Det är som att man tänkt till på det där lilla extra, men vad innebär det egentligen med att sätta ett bröllopstema och vad ska man tänka på?

Först och främst ska ni veta att ett tema inte behöver betyda utklädnad, om ni inte själva vill det såklart, utan ett tema kan vara alltifrån att ni väljer en färg som ska vara genomgående under ert bröllop, till er favorit årstid, en känsla ni vill förmedla eller ett gemensamt intresse osv. För att underlätta och inspirera listar vi lite förslag på olika teman.

Färgtema

Att välja ett färgtema till ert bröllop är det vanligaste av våra teman. Det handlar om att få ert bröllop att kännas genomtänkt. Genom att välja en eller två färger som går igen i trycksaker, dukning, blommor (både brudbukett och bordsdekorationer) och dekorationer så kommer ni få ett snyggt och enhetligt bröllop. Även eventuella brudtärnor eller marskalker kan bära dessa färger i sina respektive klädslar. Klänningar för tärnor och fluga eller slips för marskalk och brudgum.

 

Val av lokal

Att välja rätt lokal för er bröllopsmiddag kan också sätta hela känslan för ert bröllop. Ett lantligt bröllop bokas med fördel in med fest i en lada. Ett känsla av ett extra romantiskt bröllop kan bokas in på en Herrgård eller ett slott. Vill ni ha ett hippiebröllop kanske ni ska gifta er barfota i en äppellund och vill ni ha ett bröllop med annorlunda partykänsla kanske ett cirkustält är det ni ska hyra.

Säsongs tema

Även en säsong eller en viss årstid kan med fördel användas som tema för ert bröllop. För det vinterälskande paret är ett vinterbröllop självklart ett måste där  ni tar in rustika detaljer i lokalen såsom inslag av trä, grenar och kvistar. Ni kan placera ut tallrikar på underlägg av trä och dekorera borden med egenpysslade snöstjärnor som drinkunderlägg och lägga ut torkade rönnbär på kvist istället för traditionella blombuketter. Varför inte använda fejksnö inomhus och hyra in lampor likt gammeldags gatubelysning. Välj dessutom vitt och silver som ert färgtema och skåla i vin chaud istället för bubbel så är ni hemma.

Vill ni ha ett härligt höstigt bröllop väljer ni sådana accentfärger och dukar upp borden med torkade löv i regnbågens färger. Ställa ut pumpor och höbalar och bjud på varmchoklad med konjak i om ni har en utomhusvigsel. Till middag grillar ni självklart över öppen eld och ställer ut eldtunnor man kan värma sig vid.

Vill ni ha ett somrigt bröllop varför inte plocka in ängsblommor och dekorera lokalen med, ta in spets och gammeldags porslin och dekorera med alltifrån snäckor till udda vaser och ljusstakar.

Teman baserat på intresse

Har ni gemensamma intressen som båda tycker skulle lämpa sig till ert bröllop så kör ni givetvis på detta. Kanske är ni gamla ski bums och vill ha ett härligt vinterbröllop med after ski tema med av cover band och jäger? Är ni båda superromantiska av er varför inte ha ett romantiskt, vintageinspirerat ladubröllop där ni mixar och matchar med både udda stolar och dukning.

Kanske har ni båda en förkärlek för Narniaböckerna och älskar vinter så varför inte ha ett Narniainspirerat bröllop!? Varken ni eller era gäster behöver klä ut er men köp en gammal garderob på loppis och plocka av bakstycket så har ni en pampig entré för era gäster. Fynda också en gammal parkbänk eller två och ställ in. Dekorera med en massa fejksnö, långbord med udda stolar och dekorera lokalen med en massa plastjulgranar i olika storlekar. Varför inte gå bananas med stora kandelabrar som står på både golv och bord. Dekorera också med renfällar och ni har ett bröllop det kommer pratas om länge.

Träffades ni under en semesterresa? Varför inte ha ert bröllop på stranden och duka långbord under öppen himmel. Kanske lite risky i Sverige men ett tält med öppna sidor och filtar till gästerna kanske kan rädda. Annars kan ni alltid ta stranden till er och ställa ut solstolar där ni ska vara, köp en billig sandlåda och fyll upp med sand och sätt upp ett parasoll.

Träffades ni på en nyårsfest varför inte göra en grej av det och slå till med bröllop även då. Champagnetorn, tomtebloss skaldjur och heliumballonger är allt som behövs sen är ni hemma.

Listan kan göras lång men det är bara er fantasi som sätter gränser för hur ni vill ha er stora dag. Det viktigaste av allt är därför att komma ihåg att det är just ER dag och ingen annans.

Bild lånad från Pinterest

Förslag på bröllopstema

  • Färgtema som går igen i trycksaker, dukning och dekorationer, blommor, klädsel på tärnor, best man och brudgum.
  • Säsongstema efter er favorit säsong och den säsong ni faktiskt gifter er under.
  • Lokalen sätter temat. Ett bröllop i en lada eller loge blir ett vintageinspirerat bröllop medan ett bröllop i ett slott eller herrgård blir romantisk och pampigt.
  • Ett gemensamt intresse avgör ert tema. Narnia, ski bums, strandbröllop, hippiebröllop, medeltid, jul, 20-tal osv.
Upp