Dukning till vinterbröllopet

Att ha ett tema eller en färg som går igen under bröllopsdagen i alltifrån trycksaker, dukning, dekorationer, blommor, färg på näsdukar eller tärnors klänningar är bara några av de saker som är med och bidrar till stämningen och känslan av bröllopet. Vad gäller just dukningen har vi tagit oss en pratstund med Petra som står bakom Petras Porslin och bett om hennes bästa tips för hur ni ska tänka kring en lyckad bröllopsdukning till vinterbröllopet.

Styling och porslin Petras Porslin

Petra har mångårig erfarenhet från att styla och hyra ut porslin till just bröllop.

När det kommer till bröllop vill de flesta lyfta vardagsdukningen till en ny nivå och man vill att bröllopet ska kännas lite lyxigare. Med mina små knep kan ni ta er dit. Vad gäller vinterbröllopet är det ofta lite annorlunda färgmässigt än sommar eller höstbröllopet. Till exempel använd er av riktiga dvs genuina material såsom linne, glas, kanske till och med kristallglas (om budget tillåter), porslin, trä, levande stearinljus m.m.

Det bästa är att allt sådant idag finns att hyra. Både hos mig och andra runt om i landet. Ni behöver inte köpa en vit linneduk. Och vill ni istället ha en beige eller grå så finns det också. Men just till vinterbröllopet gör sig den vita linneduken mycket bra i mitt tycke.

En stor fördel om ni gifter er under vinterhalvåret är dessutom hyrporslin är mindre uthyrt än under sommarhalvåret och ni är garanterade den vackraste dukningen!

Utgå från bröllopstemat

Vinterbröllop går ofta i en ljusare färgskala än övriga bröllop, kanske för att lysa upp i den mörka delen av året här i Sverige! Såklart är det viktigt att dukningen går i stil med övriga bröllopet. Gör det personligt
och gör det till ett genomgående tema. Har ni t.ex. med eukalyptus på era trycksaker är det vackert om det kommer igen i dukningen.

Så får ni bröllopsdukningen att se inbjudande ut

Försök hitta en balans i dukningen, inte för mycket och inte för lite. Det ska inte se för luftigt ut och inte heller knökfullt och trångt runt tallrikarna.

På bordet ska det förutom bestick, servetter, glas och ljusstakar även finnas plats
för blommor, meny, placeringskort, program och liten gåva till gästerna.
Glöm inte heller att glasen tar en hel del plats beroende på hur många rätter som ska
serveras, detsamma gäller för besticken, enkla eller dubbla, samt en sked till dessert!

Styling och porslin Petras Porslin

Servetten – ett vackert inslag i dukningen

Mitt absolut bästa tips för en lyxigare känsla är att använda en riktig tygservett, gärna i linne. Dyrt tänker ni. Ja en linneservetter kostar såklart mycket mer än pappersservetter, men idag finns det så många vackra servetter att hyra. Det är dessutom bekvämt att då ni bara hämtar upp servetterna, använder dem och när middagen är över återlämnar ni dem i det skick de är i efter middagen så tar jag, i detta fallet hand om tvätten. Ett mycket prisvärt och miljövänligt alternativ till att köpa egna linneservetter.

Ni kan i princip välja vilken färg ni vill. Men till vinterbröllopet är min favorit en ljusgrå
linneservett som matchar fint med tallrikar och ger en sofistikerad och lyxig känsla.

Styling och porslin Petras Porslin

En unik dukning med festlig känsla

Här passar det fint med att blanda gammalt och nytt för den unika dukningen. I min vinterdukning har jag valt en mix av äldre vintagetallrikar, medan bestick och kristallglas är nya för den där extra festliga känslan.

Vad gäller blommor bidrar även de till den där lyxiga känslan. Låt er budget avgöra vad som bäst passar er. Många olika små vaser med enstaka blommor i är både plånboksvänligt och vackert. Är budgeten större kanske ett större arrangemang i mitten av bordet kan vara något för er. Detta känns både pampigt och lyxigt och ofta kan denna typ av blomsterarrangemang levereras direkt till bröllopet av er florist.

På vinterbröllopet kan ni välja vilket av dessa två alternativ som passar er bäst, dock skulle jag rekommendera ett lite mer vitt, ljust och kanske mer grönt alternativ rent färgmässigt.

För att ytterligare bidra till en varm och lyxig känsla är levande ljus ett måste. Gärna klassiska gamla mässingsljusstakar i olika färg och from som bidrar till en gedigen känsla i er bröllopsdukning.  Cremevita ljus är alltid rätt, särskilt till vinterbröllopet.

 

 

Upp