Bröllopstårta

Traditionen med en bröllopstårta har funnits redan sedan antiken. Dock inte i den form vi idag är vana vid utan på den tiden bestod ”tårtan” av brödkakor som gästerna hade med sig. Kakorna placerades på festbordet och travades på varandra i en pyramidform.

Vår tids moderna bröllopstårta sägs härstamma från det engelska hovet och drottning Viktoria. Man hade satt samman bröden som nu var sockerkaka som legat och dragit i sprit med kristyr, till ett högt bakverk. Vips hade man skapat vår tids höga våningstårta. Tårtan kunde tack vare den hårda kristyren bevaras länge och stod framme till allmän beskådan under hela bröllopsmiddagen.

Brudparet skar sedan traditionsenligt upp den första tårtbiten som de delade på innan gästerna serverades. En tradition vi har kvar än idag.

Idag serveras tårtan i de flesta fall efter avslutad bröllopsmiddag även om det nu börjar bli allt vanligare att servera den till t.ex. brudskålen. På så sätt får man möjlighet att se tårtan ordentligt i ljuset och inte sent på natten i dunkel belysning. Något vi kan tycka är fint då det ligger mycket arbete både bakom en bröllopstårta och valet av den.

Hur ska man tänka när det gäller att välja bröllopstårta?

Det finns mängder av smak- och utseendekombinationer och hur ni vill att er tårta ska smaka kan bara ni svara på. Bästa  sättet att veta det är att provsmaka. Många konditorer och bagerier erbjuder blivande brudpar som hör av sig provsmakning av just deras tårtor. Bröllopstårtor är ganska så kostsamt så de flesta väljer sin tårtmakare med stor omsorg.

Är middag väldigt maffig kanske man väljer en lättare bröllopstårta med fräschare smaker såsom citrus eller fläder och har man en middag som inte är så tung kanske choklad passar er bättre?

De bröllopspar som tycker att bröllopstårtan är viktig bör vara ute i god tid då de som inte gör så traditionella bröllopstårtor är ofta uppbokade långt i förväg.

Beställ inte en bit till varje gäst

Värt att tänka på när det kommer till bröllopstårtan, är att om ni väljer att servera både dessert och tårta, kan ni utan problem beställa mindre tårta än antal gäster och ändå få tårta över. Många bröllopspar vittnar om att de räknat bort 25-30% och ändå haft tårta kvar.

Trender även i tårtor

Personliga bröllopstårtor är väldigt populära. Handgjorda och såklart ätbara blommor eller andra dekorationer i kristyr, sockerpasta eller marsipan som vittnar om bröllopsparets intressen är stort. Har ni ett färgtema för bröllopet är detta också något som kan tas upp i bröllopstårtan och liknande blommor som i brudbukett kan ni dekorera tårtan med. Obs säg till att ni ska dekorera tårtan med dem och kolla så de inte är besprutade först.

Andra tårtor som är populära idag är så kallade ”naked cakes” där man inte täckt tårtan utan ser tårtans alla lager. Naked caken dekoreras oftast med riktiga blommor vilket blir en fin kontrast till tårtans ”ruffa” utseende.

Att helt utesluta den traditionella tårtan är också något som blivit allt vanligare. Ett tag var det väldigt populärt att servera cupcakes eller macarons istället för tårta. Inte minst efter prinsessan Madeleines bröllop där de rullade in inte mindre än 700 macarons som blivit placerade i form av en 1,5 m våningstårta.

Spara bröllopstårtan

Blir det bröllopstårta över är en rolig grej att spara en bit eller två som ni fryser in och äter på er första bröllopsdag. Även detta är något man tidigare gjort i det engelska hovet. Att bero på det engelska hovet så såldes en bit av den bröllopstårta som serverades på prinsessan Dianas och prins Charles bröllop för 11 000 kronor och detta 30 år efter bröllopet! I vilket skick den över 30 år gamla bröllopstårtan var i vågar vi dock inte uttala oss om.

Bröllopstårtan i sin helhet som serverades på just deras bröllop skulle i dagens penningvärde kostat över 900 000 svenska kronor. Ingen dålig tårta.

Slutligen kan ni tänka på att den i bröllopsparet som har handen överst när bröllopstårtan skärs upp är den som sägs komma att bestämma i äktenskapet.

Upp