Bröllopsmiddagen

Bröllopsmiddag är den middag som äts på bröllopsdagen efter vigseln för att fira brudparet. Under middagen varvas middagen med tal och hyllningar till brudparet. Brudens far brukar vara den som håller sitt tal först av alla och han är också den som hälsar alla gäster välkomna. Middagen leds av en eller två toastmasters, som är de personer som guidar gästerna och brudparet genom middagen.

Bröllop i lada

Bröllopsmiddag

Hur ska man sitta under en bröllopsmiddag?

Under själva middagen har man en bordplacering för både brudpar och gäster. Vanligast är att brudparet sitter vid ett så kallat honnörsbord och blickar ut över gästerna. Enligt tradition sitter även brudparets föräldrar kring honnören men detta börjar ändras och numera sätter man kanske sitt brudfölje närmast. Följer man traditionen sitter bruden till höger om brudgummen och brudens far sitter bredvid bruden, bredvid honom sitter brudgummens mor. Bredvid brudgummen sitter brudens mor och bredvid henne brudgummens far.

seating

Bröllopsmiddag honnör

Framför honnörsbordet som vanligtvis är avlångt kan man placera en liten bänk eller stol så de bröllopsgäster som vill kan komma fram och prata med brudparet.

Vad gäller placering av gäster som inte sitter vid honnören är det roligt om gästerna kan få stifta nya bekantskaper men gärna med sådana de delar eventuella intressen med. Det är alltid bra om gästerna känner någon vid det bord de placeras vid men en stor del av att gå på bröllop är att lära känna nytt folk. Par som båda är gäster på ett bröllop separeras vanligtvis på för att inte ägna hela middagen åt varandra.

Bröllopsmiddagar brukar i regel vara långa med många tal. Det kan vara bra att tillsammans med era toastmasters sätta en begränsning i hur långa tal ni vill ha. Det är inte kul med alltför långrandiga tal utan någon egentlig poäng. En del väljer också att sätta ett maxtak på antalet tal under middagen men vi kan tycka att det vore tråkigt att gå miste om ett tal man kanske velat höra.

Pauser under bröllopsmiddagen

För att gästerna inte ska få träsmak är det bra om ni har små pauser om 10-15 minuter under kvällen. På så sätt hinns toalettbesök och rökpauser med utan att någon missar något. Be era toastmasters kommunicera detta då de presenterar kvällen så gästerna vet att tillfälle för bensträckare kommer ges. Det kan också vara trevligt med andra typer av bensträckare såsom en danspaus där era toastmaster tar initiativet till ett danståg med brudparet längst fram.

Tänk på att både ni och era gäster har något i glasen under hela middagen då det kommer skålas en hel del och ni vill inte sitta där med tomma glas och leta efter en servitör. Gör upp innan om hur servitörerna ska agera. Ibland kan det vara smart att ha en flaska per bord som tas bort och byts ut allteftersom det dricks upp.

Vad består en bröllopsmiddag av?

Bröllopsmiddagen består vanligast av en trerättersmiddag beståendes av förrätt, varmrätt och dessert. Efter desserten brukar gästerna få en bensträckare och därefter serveras kaffe och tårta gärna med tillhörande avec.

Då middagen är intagen tackar toastmastern för sig och kvällen fortsätter med dans och tårta.

Upp