Bröllopsmeny

När det kommer till den mat och dryck det ska bjudas på är det för många helt självklart. De har sedan länge tänkt ut sin bröllopsmeny medan andra andra kan behöva lite inspiration på vägen.

Utgå från säsong

Vi tycker att ni först och främst ska utgå från säsong. Är det någon speciell grönsak som har säsong just när ni ska gifta er. Kanske är det sparris- eller svampsäsong. Då är det både enkelt och billigt att få tag på dessa delikatesser som under andra månader under året både är dyrare och svårare att få fram.

Fundera också på om den ort bröllopet ska äga rum på har någon speciellt maträtt eller råvara som karaktäriserar just det området. Alternativt tar ni råvaror från just den ort ni kommer ifrån. Hjortron från Norrland, sparris, tryffel eller lamm från Gotland, hjälmargös från Närke, skaldjur från västkusten osv.

För att inspirera har vi samlat lite maträtter vi tycker skulle göra sig fint till en bröllopsmiddag.

Förslag på förrätter

♥ Ostron

♥ Lobsterroll

♥ Råraka med löjrom

♥ Toast skagen

♥ Västerbottenpaj med löjrom

♥ Chèvrechaud

♥ Kantarellsoppa om säsong

♥ Hummersoppa

♥ Halstrade pilgrimsmusslor

♥ Vit sparris vid säsong

♥ Soppa på jordärtskocka

♥ Charkbricka som dukas fram i mitten av varje bord

♥ Kräftor vid säsong

♥ Räkcocktail

♥ Liten råbiff (klassisk eller asiatisk)

 

Förslag på huvudrätter

♥ Grillbuffé

♥ Torskrygg

♥ Lammfilé

♥ Lammracks

♥ Grillad entrecôte

♥ Helgrilld gris eller lamm

♥ Tonfisk

♥ Skaldjursbuffé (obs tenderar kleta och sprätta)

♥ Helstekt fläsk- eller oxfilé

♥ Rostbiff (kalv eller lamm)

♥ Halstrad eller grillad fisk såsom gös, hälleflundra, regnbåge

♥ Hjortfilé

♥ Älg

♥ Inkokt lax

 

Förslag på tillbehör

♥ Potatisgratäng

♥ Vitsparris

♥ Färskpotatis

♥ Rostade primörer

♥ Jordärtskocka (puré eller rostade)

♥ Rödvinssås

♥ Bearnaise

♥ Kantarellsås

♥ Kryddsmör med säsongens örter

 

Förslag på desserter

♥ Pannacotta

♥ Parfait med hjortron, rabarber eller fläder (låt säsongen avgöra)

♥ Smulpaj med säsongens bär, serveras med vaniljsås på äkta vaniljstång

♥ Chokladmousse

♥ Lingonmousse

♥ Pavlova

♥ Creme brulee (varför inte krydda med kanel om ni har ett vinterbröllop)

♥ Ostar

♥ Champagne sorbet eller varför inte en gin och tonic sorbet

♥ Saffransglass (om vinterbröllop)

♥ Tiramisu

♥ Crema Catalana

♥ Chokladtryffel (kanske med era initialer på)

 

Förslag på alternativa drycker till brudskålen

♥ Rykande het Gluhwein till vinterbröllopet

♥ Varm glögg

♥ Brudparets favoritdrink, varför inte bjuda på en Bellini, GT eller Mojito istället för det sedvanliga bubblet

♥ En bål med säsongens bär såsom jordgubb och mynta

Upp