Bröllopsmeny
Vad är det allra godaste ni vet!? Exakt det ska ni servera på ert bröllop. Vare sig det är pasta, tryffel eller något annat så är det är dag det handlar om och det är därför ni som ska välja vad som serveras.
I fall inspirationen tryter och ni behöver lite hjälp på vägen har vi listat några av våra favoriter.
Utgå från säsong
Vi tycker att ni först och främst ska utgå från säsong. Är det någon speciell grönsak som har säsong just när ni ska gifta er. Kanske är det sparris- eller svampsäsong. Då är det både enkelt och billigt att få tag på dessa delikatesser som under andra månader under året både är dyrare och svårare att få fram.
Fundera också på om den ort bröllopet ska äga rum på har någon speciellt maträtt eller råvara som karaktäriserar just det området. Alternativt tar ni råvaror från just den ort ni kommer ifrån. Hjortron från Norrland, sparris, tryffel eller lamm från Gotland, hjälmargös från Närke, skaldjur från västkusten osv.
För att inspirera har vi samlat lite maträtter och råvaror vi tycker är värdiga en bröllopsmiddag.
Förrätter
♥ Burrata! Say no more.
♥ Chark- eller ostbricka som dukas fram i mitten av varje bord.
♥ Fish taco, hur gott!
♥ Halstrade pilgrimsmusslor.
♥ Hummersoppa
♥ Jordärtskocksoppa
♥ Kantarellsmörgås
♥ Kantarellsoppa
♥ Kräftor
♥ Lobsterroll eller varför inte räk- eller kräftroll med smörstekt brioche.
♥ Meze!
♥ Ostron, hur lyxigt och def värdigt ett bröllop!?
♥ Pelle Janzon
♥ Pizza! Varför inte lyxa till det med några härliga pizzor till förrätt eller som en del av en buffé. Tänk tryffelpizza eller varför inte västerbottenost och löjrom eller kantareller med vispad creme fraiche.
♥ Råbiff (klassisk eller asiatisk, eller varför inte med lax eller vegetarisk)
♥ Råraka med löjrom
♥ Räkor (färska eller rökta)
♥ Skaldjursplatå
♥ Sushi eller sashimi
♥ Toast skagen, både gott och klassiskt.
♥ Vit sparris med hollandaise
♥ Västerbottenpaj med löjrom
Huvudrätter
♥ Grillbuffé kött och/eller vegetarisk
♥ Grillad entrecôte
♥ Grillad fisk, kanske gös, tonfisk, hälleflundra eller regnbåge
♥ Halstrad fisk
♥ Helgrillad gris eller lamm
♥ Helstekt fläsk- eller oxfilé
♥ Hjortfilé eller annat viltkött
♥ Lammfilé
♥ Lammracks
♥ Pasta family style i mitten av varje bord. Varför inte en lyxig skaldjurspasta eller något med färsk tryffel!?
♥ Skaldjursbuffé (obs kan bli lite i kletigaste lager men hur gott!?)
♥ Tonfisk
♥ Torskrygg
♥ Ugnsbakad rotselleri
Tillbehör
♥ Färskpotatis
♥ Grillat bröd med vispat smör eller varför inte vispat brynt smör.
♥ Jordärtskocka (puré eller rostade)
♥ Kryddsmör med säsongens örter
♥ Potatisgratäng
♥ Rostad potatis i kryddsmör och örter
♥ Rostade primörer
♥ Röror! Hummus, baba ganoush, tzatziki.
♥ Sparris
♥ SÅS! Rödvinssås, pepparsås, bearnaise, hollandaise, kantarellsås är bara några favoriter.
♥ Ugnsbakad kål
Desserter
♥ Crème brûlée , kanske en kanelkryddad sådan till vinter- eller höstbröllopet.
♥ Crema Catalana
♥ Chokladmousse
♥ Chokladpralin eller tryffel. Finns något lyxigare och godare. Kika gärna på Cecilia Nordström som gör helt magiska praliner!
♥ Glass! Saffran, kardemumma, choklad, saltkaramell. Vilken glass är er favorit?
♥ Ostbricka
♥ Pannacotta
♥ Pavlova med den/de bär som förhoppningsvis är i säsong.
♥ Rabarber- och jordgubbsmousse med rostad mandelmassa och creme cheese mousse.
♥ Sorbet! Tänk en champagne sorbet eller varför inte en på gin och tonic.
♥ Smulpaj med säsongens bär, serveras med vaniljsås eller glass på äkta vanilj.
♥ Tiramisu!
Alternativa drycker till brudskålen
♥ Brudparets favoritdrink, varför inte bjuda på en Bellini, GT eller Mojito istället för det sedvanliga bubblet
♥ En bål med säsongens bär, jordgubb och mynta eller fläder och hallon.
♥ Rykande het Gluhwein till vinterbröllopet
♥ Varm glögg