Bröllopsfotograf

När det kommer till bröllopsplanering kan to-do listan göras lång och en viktig punkt är att hitta rätt bröllopsfotograf. Det är inte bara att anlita en fotograf och sedan är allt klart utan det är lite att tänka på innan ni helt kan pusta ut med denna punkt.

Riktig bröllopsfotograf

När det kommer till bröllopsfotograf är det första tipset att faktiskt anlita en riktig bröllopsfotograf och inte någon väns barn eller en annan person som är duktig på att ta kort.

En riktig bröllopsfotograf vet hur ett bröllop är uppbyggt och missar inga viktiga moment. När det kommer till kostnader för bröllopsfotograf kan de variera rejält. Dels beroende på i vilken stad ni håller bröllopet i, storstäder tenderar att bli dyrare, tillgång och efterfrågan, men också huruvida ni vill ha med fotografen under hela dagen eller under ett par timmar.

Kostnaden per timme varierar såklart men kikar man på vad Svenska Fotografers Förbund (SFF) säger är deras rekommenderade pris per fototimme 1 400 kronor i timmen, då är inte de förberedelser och redigering/leverans av era bilder inkluderade som en duktig bröllopsfotograf alltid har. Ett tretimmars fotojobb brukar innebära ungefär lika lång tid i redigering. Många bröllopsfotografer har också paketpriser, ju fler timmar ni väljer att anlita hen desto lägre timpris. En bröllopsfotograf som blir anlitat 4 h måste såklart ta ett högre timpris än en som blir anlitad 8 h då denna person ändå bokar upp sin dag.

En hel dagsfotografering kan av denna anledning bli “billigare” då ni får så många fler timmar.

Vad gäller bröllopsfotograf gäller det att ni är ute i god tid. De populärast är också de som blir uppbokade snabbast. Om möjligt är det bra att vara ute upp till ett år i förväg om ni ska gifta er under sommarmånaderna. Kika också på vilken stil ni tänkt er och hur bilderna av den fotograf ni funderat på ser ut. Har ni koll på stilen ni vill ha kan ni bygga upp en bild för fotografen om hur bra det skulle bli med hen och detta kan också vara något fotografen går igång på och av denna anledning kan gå ner lite i pris för.

Med en heldagsfotografering får ni med alla förberedelser inför vigseln, hur ni som bröllospar gör er i ordning med era respektive följen i form av ev tärnor och bestman. Det nervösa första mötet när ni ser varandra inför vigseln, alla viktiga moment i kyrkan, porträtt, mingelbilder, bilder från middagen, dans och tårta. Dessa bilder hjälper er verkligen att komma ihåg er dag.

Kostnader

Vad kostar det med en heldagsfotografering då? Priserna kan som sagt variera kraftigt men spannet ligger på ungefär 5 – 40 000 för en dags jobb men då brukar också färgkorr och leverans av högupplösta bilder ingå. Se dock till så detta är något som skrivs ut skriftligt för att inte få några överraskningar i slutändan.

Har ni inte råd med en heldagsfotografering, för det förstår vi verkligen att alla inte har, välj ut att fotografen närvarar under x antal timmar som täcker det viktigaste. Vigseln, transport från kyrka, porträttbilder och brudskål, då får ni ändå med en hel del.

Har ni vänner som har en systemkamera ska ni såklart se till att utnyttja dem lite och fråga om de kan ta bilder under middagen och festen. Systemkamerabilder är ändå alltid roligare än bilder från mobilen även om dessa inte ska underskattas.

Hashtag

En hashtag är superbra att ha under kvällen och inför bröllopet. Se till att skriva ut den i bröllopshäftet, be era toastmasters påminna om den och sätt gärna ut små skyltar i lokalen med hashtaggen så får ni alla härliga bilder på ett och samma ställe.

Om ni väljer en heldagsfotografering får ni inte glömma bort att beställa mat till er fotograf och fråga också om eventuella allergier. Något annat ni också måste fråga er fotograf om är huruvida hen vill ha en bordsplacering bland övriga gäster eller inte. Många tar för givet att fotografen inte vill bli placerad bland gästerna men det är mer vanligt än vad man tror att de vill sitta vid ett av borden för att smidigt kunna fånga upp vad som händer under middagen snarare än att stå som en åskådare på sidan. Fotografen ska oavsett ha mat.

För ni inte ska glömma det viktigaste vad gäller fotografen har vi listat de enligt oss viktigaste punkterna nedan.

 • Boka fotografen med god marginal inför ert bröllop, dels på grund av ett visst förhandlingsutrymme men också för att de bästa snabbt blir uppbokade.
 • Gör upp om eventuella extra kostnader, om det blir senare än avtalat eller är dagsfotograferingen utan limit? Stäm av!
 • Träffa er fotograf i god tid innan vigseln och gå igenom era förväntningar på dagen.
 • Gå igenom med er fotograf om det är några specifika bilder som absolut inte får missas under dagen t.ex. närbilder på ringar, porträtt med familj, gruppbilder etc.
 • Gå igenom vilka miljöer ni tänker er för porträtt foton och kolla upp med stället ni ska vara på om de har några supertips.
 • Vill ni ha bilder på det eventuella fordonet ni ska färdas ifrån vigseln till festen måste ni säga till om detta både till fotograf men också till den ni eventuellt hyr fordonet av.
 • Se till så er bröllopsfotograf har koll på ert körschema, vem ska hålla tal och när.
 • Glöm inte att beställa mat till er fotograf och kolla av om eventuella allergier.
 • Se till så färgkorr och retusch av era bilder ingår samt att de levereras högupplöst på åtminstone ett usb.
 • Kolla om det tillkommer några kostnader såsom resetillägg eller övernattning om annan ort.
 • Stäm av huruvida er fotograf vill sitta bland övriga bröllopsgäster eller ej. Ska ni skriva personbeskrivningar om gästerna till bröllopshäftet bör ni också få med en rad om er fotograf.
 • Glöm inte påminna om er hashtag under kvällen och gör gärna små skyltar att placera ut på borden med denna uppmaning.
 • Har ni inte råd med en heldagsfotografering välj ut vilka moment ni tycker är viktigast att föreviga och anlita en fotograf till dessa. Be sedan någon vän med bra kamera att fotografera under andra stora moment under kvällen.
 • Engångs- en polaroidkamera eller två att placera ut på borden är alltid uppskattat, dels då ni får se festen genom era vänners ögon och hur bra stämningshöjare är inte det!
Upp