Bordsplacering

En av tjusningarna med bröllop är möjligheten att lära känna nya bekantskaper. Vårt tips är att inte enbart placera gäster som känner varandra i varandras sällskap utan mixa helst både nya och gamla bekantskaper vid samma bord om ni kan. Det viktiga är att ni hittar någon gemensam nämnare och att gästerna förstår att denna nämnare är anledningen till att de nu sitter i varandras sällskap. Ett bra trick för att få era bröllopsgäster att lära känna varandra lite bättre är att skriva någon liten anekdot om dem i ert festhäfte. Ett festhäfte blir oftast en bra snackis runt bordet. Glöm inte bort att en en stor del av att gå på bröllop är att lära känna nytt folk.

Ska sambos och äkta makar placeras vid samma bord under bröllopsmiddagen?

Vill man se till vett och etiketts reglerna ska äkta makar placeras vid samma bord under bröllopsmiddagen. Ogifta par och sambos ska däremot separeras på. Väljer ni denna bordsplacering är det viktigt att vara konsekvent i hur ni sätter par. Ni måste bestämma er och göra antingen eller så det blir samma lika för alla. Ni kan inte välja ett par som får sitta vid samma bord medan övriga inte får det (obs undantag era gamla mor- eller farföräldrar men för alla andra gäller detta).

Tänk er in i er bröllopsgästs situation, vad hade ni föredragit? Hade ni velat sitta vid samma bord som er partner eller inte? Det man vill undvika är att de inte ska ägna hela middagen åt enbart varandra. Väljer ni att placera par vid samma bord låt dem få en annan bordsdam eller bordsherre än sin partner. På så sätt blir det inte bara en massa vardagssnack dem sinsemellan.

Vad är ett lämpligt antal bröllopsgäster per bord?

Det är en fördel om alla gäster kring bordet kan ta del av och höra de samtal som pågår under bröllopsmiddagen. Att sätta för många gäster vid samma bord är därför  inte något vi rekommenderar. Vad är då för många gäster vid samma bord? Vi skulle säga att det ultimata antalet gäster per bord är 6-10 stycken där 6 eller 8 gäster är att föredra. Med ett så pass ”lågt” antal gäster kommer hela bordet kunna varandras namn och alla har kolla på varandras historier.  Det är viktigt att alla gäster kan se varandra vid bordet. Runda bord är väldigt bra ur denna synvinkel. Ingen gäst riskerar att hamna på kanten och blir det bortfall av gäster gör det ingenting då alla har två personer bredvid sig. Med ett rektangulärt bord är risken att någon gäst hamnar lite utanför.

Vart sitter bröllopsparet under bröllopsmiddagen?

Bröllopsparet brukar för det mesta sitta vid ett eget bord som kallas honnörsbord. Det är oftast ett rektangulärt bord där bröllopspar och om man följer traditionen deras respektive föräldrar sitter. Honnörsbordet dukas enbart upp på en sida så att bröllopspar och föräldrar blickar ut över gästerna. Att föräldrarna till bröllopsparet sitter med vid honnörsbordet är en gammal tradition som håller på att ändras lite och numera sätter en del par sitt brudfölje närmast. Väljer ni att placera era respektive föräldrar vid honnörsbordet och vill följa traditionen, sitter bruden till höger om brudgummen och brudens far bredvid bruden. Bredvid brudens far sitter brudgummens mor. Bredvid brudgummen sitter brudens mor och bredvid henne brudgummens far.

seating

Framför honnörsbordet kan man placera en liten bänk eller stol. Vid denna plats kan  de bröllopsgäster som vill komma fram och prata med brudparet under middagen.

Bröllopsmiddagar brukar i regel vara långa med många tal. Det kan vara bra att tillsammans med era toastmasters sätta en begränsning i hur långa tal ni vill ha. Det är inte kul med alltför långrandiga tal utan någon egentlig poäng. En del väljer också att sätta ett maxtak på antalet tal under middagen. Vi kan dock tycka att det vore lite tråkigt att gå miste om ett tal man kanske velat höra.

Glöm inte att börja med er bordsplacering i tid. Ju tidigare ni är klara med bordsplaceringen desto snabbare kan ni få iväg era trycksaker på tryck och ni kan bocka av ytterligare en grej från er checklista.

Upp