Bestämma bröllopsdatum

Efter den stora frågan blivit ställd kommer ytterligare frågor att svara på. När ska den stora dagen ske? En del vill gärna gifta sig på en gång, helst igår, medan andra vill njuta av känslan av att vara förlovad med den man älskar lite längre.

FullSizeRender (2)

Fotograf Karin Lundin

Att bestämma ett datum är inte helt lätt. Kanske har den ena av er alltid drömt om ett vinterbröllop medan den andra om ett bröllop där ängarna är i full blom.

Kanske har ni släkt och vänner som också vill tycka och tänka kring detta som säger att de inte kan vissa datum. Så vad gör man? Det är er dag och andra får anpassa sig efter det ni vill och inte tvärtom. Självklart får man försöka pussla lite så de viktigaste i er närhet kan komma men vid bröllopsplanering brukar man vara ute i så god tid att detta inte är ett problem.

Det ni istället måste fundera på är om datum eller plats är viktigast för er då dessa två inte alltid går ihop. Är det väldigt viktigt att ni gifter er en lördag i juni på ett specifikt ställe som är väldigt populärt kan ni få vänta två år.  Kan ni tänka om och gifta er utanför högsäsong eller på en annan dag än en lördag är väntan inte lika lång.

Värt att tänka på när ni datumplanerar är också att fundera på hur många långväga gäster ni har och redan nu stämma av med hotell på orten och se hur tillgängligheten ser ut. En del tänker att det kan vara smart att ha sitt bröllop på en långhelg om man har mycket långväga gäster och det kan det.  Dock ska ni ha i åtanke att flygbiljetter och hotell ofta är mycket dyrare då. Även andra ni kommer anlita kan komma ta ut extra avgifter då de ska in och jobba på en helgdag.

När det kommer till bröllopsplanering försök vara öppen för det mesta och fråga gärna när ni tittar på ställen hur det fungerar om ni skulle gifta er på en annan dag än en lördag eller om ni gifter er utanför säsong. Det kan finnas lite pengar att spara in på och många bäckar små blir minst en å när det kommer till bröllopskostnader.

Lycka till och kom ihåg att vilket datum ni än väljer är detta något ni kommer minnas resten av livet.

Upp