Vad kostar en bröllopsfotograf?

Att anlita en bröllopsfotograf är något som står högt på prioriteringslistan för de flesta bröllopspar. Bröllopsbilderna är ju faktiskt, förutom ert minne av dagen, det som finns kvar. Beviset på att ni faktiskt gift er. Med hjälp av era bröllopsbilder kan ni minnas tillbaka och drömma er bort till er bröllopsdag. Att hitta rätt fotograf för just er är därför det viktigaste.

Vad gäller just bröllopsfotograf är detta något som tenderar ta upp en stor plats i bröllopsbudgeten. Kostnader mellan 5 – 40 000 är inte ovanliga där det vanligaste priset kanske ligger på ca 10 000 sek för en heldagsfotografering.

Vad avgör kostnaden för en bröllopsfotograf?

  • Vem som fotar, dvs hur populär just er bröllopsfotograf är avgör.
  • Tidsåtgång. Heldag, halvdag eller enbart porträttbilder.
  • Vilken ort ni gifter er på. Fotografer från större orter tenderar vara dyrare pga större efterfrågan på just den orten.
  • Vad ingår? Rek, provfoto, färgkorrigering, retusch.
  • Hur levereras era bilder? Högupplöst på usb, framkallade etc?

Kostnaden per timme varierar såklart men kikar man på vad Svenska Fotografers Förbund (SFF) säger är deras rekommenderade pris per fototimme 1 500 kronor i timmen, då är inte de förberedelser och redigering/leverans av era bilder inkluderade som en duktig bröllopsfotograf alltid har. Ett tretimmars fotojobb brukar innebära ungefär lika lång tid i redigering. Många bröllopsfotografer har också paketpriser, ju fler timmar ni väljer att anlita hen desto lägre timpris. En bröllopsfotograf som blir anlitat 4 h måste såklart ta ett högre timpris än en som blir anlitad 8 h då denna person ändå bokar upp sin dag.

En hel dagsfotografering kan av denna anledning bli ”billigare” då ni får så många fler timmar.

En populär och erfaren fotograf kostar mer än en mindre erfaren men det behöver inte betyda att en mindre fotograf inte är duktig. Det viktigaste vid ert vad av bröllopsfotograf är att den har en stil ni gillar som överensstämmer med den känsla ni vill ha ut av era bröllopsbilder.

Upp