Intervju med Melodi Roohi, Bröllopsfotograf

Att anlita rätt bröllopsfotograf är för de flesta brudpar en av de viktigaste prioriteringarna. Bröllopsbilderna är ju faktiskt den enda bevisbörda man som bröllopspar har kvar från sin stora dag. Att hitta rätt fotograf för just er är därför något ni bör lägga tid på. Ni ska både hitta en person vars fotostil ni gillar, fotografen ska matcha er budget och dessutom vara tillgänglig på just ert bröllopsdatum.

Wedding Stories har pratat med Melodi Roohi på Melodifoto om hur det är att arbeta som just bröllopsfotograf och vad man som bröllopspar bör tänka på. 

Melodi

Hej Melodi, välkommen. Du arbetar som bröllopsfotograf, berätta. Jag har fotat i snart 10 år. Första åren fotograferade jag mest porträtt och mode i studio. De senaste tre till fyra åren har bröllopsintresset växt sig allt starkare och jag jobbar idag bara med porträtt och bröllop.

”Det är oundvikligt att inte bli smittad av glädjen och spänningen som finns i luften! Hur många yrken kan man säga så om?”

 

Vilket upptagningsområde har du? Jag har lagt ett stort fokus på Uppsala och Stockholmsregionen mest av bekvämlighetsskäl. Jag kan området bra och har mina smultronställen. Men jag fotar gärna i andra delar av Sverige. Lappland och Skåne är på min önskelista på platser jag vill fota bröllop på. Lappland på grund av den mäktiga naturen och Skåne för det makalösa havet och ljuset de har på sommaren.

Vad är det bästa med ditt yrke? Att få vara med på en så känsloladdad dag! Man sveps med alla positiva känslor. Det är oundvikligt att inte bli smittad av glädjen och spänningen som finns i luften! Hur många yrken kan man säga så om?

”Alla känner sig lite obekväma framför en kamera därför ber jag nästan aldrig att brudparen ska posera det första de gör.”

 

Hur skulle du beskriva din fotostil? Jag skulle beskriva min fotostil som glädjefylld och genuin. Med glädjefyllt menar jag att man ser att brudparet på bilden är glada och lyckliga när bilden togs. Med genuin menar jag att fånga genuina känslor på bild.

”Jag fick höra av en kund att han blev ännu kärare i sin fästmö efter vår fotosession.”

 

Hur gör du för att få bröllopsparen att se så där avslappnade ut? Vilka tricks har du? Alla känner sig lite obekväma framför en kamera därför ber jag nästan aldrig att brudparen ska posera det första de gör. Istället låter jag dem göra övningar och svara på frågor. Då blir de inte lika självmedveten och får ett naturligt kroppsspråk. Övningarna är enkla men kraftfulla. Något så enkelt som att berätta för sin partner det första man la märke till hos honom eller henne kommer ge en reaktion, den reaktionen kommer jag fånga med min kamera.

Jag fick höra av en kund att han blev ännu kärare i sin fästmö efter vår fotosession. Det ser jag som ett mycket högt betyg!

”..ordet bröllop och glädje är som synonymer för mig.. Bröllop för mig är tillfälle att fira kärleken.

Burhan & Aneta fotograferade av Melodi.

Vilken är din egen relation till just bröllop? När jag tänker efter så kommer jag på mig själv med att ordet bröllop och glädje är som synonymer för mig. Det förklarar kanske också min fotostil. Bröllop för mig är ett tillfälle att fira kärleken. Att tillsammans med vänner och familj under en kväll dricka, äta, dansa, skratta och gråta av glädje. En fest för att fira en ny epok i livet. Släkten blir också större. Jag har mina rötter i Iran så den bilden av bröllop kommer nog därifrån.

Vad skulle du säga att du i egenskap av fotograf är viktigast i en bröllopsplanering som du tagit med dig från alla de bröllop du varit på? Tid. Planera in att ha tid att bara andas under bröllopsdagen. För att vara rent krass, allt kommer inte gå som planerat men bröllopet kommer vara perfekt ändå. Lägg in några ”raster” på 15 till 20 min där ni återhämtar er med att dricka och äta t.ex innan vigseln eller porträttfotograferingen. Dessa ”raster” kommer också till nytta om det blir förseningar, då har ni en tidsbuffert att ta ifrån.

Vackra Ina hade ett sagoinspirerat bröllop som Melodi fotade.

Varför tycker du att man som bröllopspar ska anlita en bröllopsfotograf? Vad skiljer en bröllopsfotograf mot en ”vanlig” fotograf? Man ska anlita en bröllopsfotograf för att få fånga de ögonblick som man som brudpar inte hinner uppfatta. Till exempel föräldrarnas blick under vigseln, vackra detaljer som lätt hamnar i glömska och alla galna dans-moves på kvällen. Bilderna kommer väcka minnena till liv. Även om gästerna knäpper bilder med mobilen är det inte säkert att de lyckas fånga de magiska ögonblicken. Och om gästerna har för roligt, vilket man hoppas att de har, så kommer att ta kort vara det sista de tänker på.

”På bröllop handlar allt om ögonblick, det är sällan man får en andra chans att fånga samma ögonblick igen.”

 

Bästa av allt är att man anlitar en fotograf som inte bara är ”vanlig” fotograf utan även arbetar som bröllopfotograf. Då får man en person som bemästrar båda blixt och befintligt ljus. På så sätt kan han/hon agera snabbt finna lösningar vid dåliga ljusförhållanden. På bröllop handlar allt om ögonblick, det är sällan man får en andra chans att fånga samma ögonblick igen.

Om man anlitar en bröllopsfotograf, vad är viktigt att tänka på? Några speciella frågor man som bröllopspar bör ställa. Bör man förbereda något till fotografen på själva bröllopsdagenAlla bröllop och brudpar har olika önskemål, därför är det viktigt att ni är tydliga med era önskemål. En rutinerad bröllopsfotograf  kommer ta reda på alla era önskemål och krav. Om ni mot förmodan inte har dialog om det med er fotograf så kan ni göra en lista med de viktigaste bilderna ni absolut inte vill vara utan. Ge listan till  fotografen i god tid så att han eller hon har chansen att vara tydlig om något önskemål inte funkar.

Några frågor man ska ställa till fotografen är; levereras bilderna digitalt eller kan man endast köpa framkallningar? Om man får bilderna digitalt, är bilderna högupplösta eller lågupplösta? Redigeras bilderna? Ingår retusch? Vad har fotografen för lösning om han/hon blir sjuk innan bröllopet eller om tekniken strular? Ingår konsultation och testfotografering med fotografen? Det är viktigt att man verkligen tar sig tiden att ta reda på svaren, speciellt inför ett bröllop. För det går inte att göra om den fotograferingen.

Ett sätt att få ut det mesta möjliga av bröllopsfotografen på bröllopsdagen är att hålla er fotograf  uppdaterad om körschemat. Eftersom vigsel, brudskål, mingel m.m avlöser varandra i rask takt så måste fotografen hinna förflytta sig och förbereda sig, tex byta objektiv, gå på toaletten eller bara ta en andningspaus.

Josefin & Hossein

Vilket/vilka bröllop är de mest inspirerande du varit med på?  Oj, det är en svår fråga! Jag gillar när man bryter normer eller gör saker annorlunda, då sticker bröllopet ut i mängden i mina ögon. Nyligen hade jag ett brudpar som hade bröllopet på en måndag av den enkla anledningen att datumet för bröllopet var viktigare än att det var på en helg. På ett annat bröllop under den väldigt formella middagen serverades shots i anslutning till en partylåt. Varje gång DJ´n satte på partylåten under middagen kom servitriserna ut med färgglada shots. Det upprepades ett par gånger under middagen. Lagom till dansen var alla glada i hatten!

”Planera inte varenda minut av dagen.. Våga delegera och ge andra ansvar.”

 

Har du några do´s and dont´s vad gäller bröllopsplanering du kan dela med dig av? DON´T: Planera inte varenda minut av dagen, det kommer ändå inte bli exakt som ni tänkt. Försök att få schemat lite luftig som lämnar utrymme för andrum och/eller oförutsedda händelser.

DO’S: Våga delegera och ge andra ansvar. Man behöver inte ha stenkoll på allt under bröllopsdagen. Lämna mobilerna till någon i brudföljet så slipper ni peta i detaljer som försenade gäster, vägbeskrivning till kyrkan m.m. Istället kan ni fokusera på att njuta av dagen.

Vad kostar det att anlita en bröllopsfotograf? Enligt Svenska Fotografers Förbund (SFF) så är rekommenderade timpriset för en fotograf ca 1400 kr. Då är inte de klara bilderna inräknad i timpriset. Det är inte bara fotografen som har ett marknadsvärde, utan även bilden i sig och den värderas separat från timpriset. Inte heller är efterbehandling eller någon typ av redigering är inräknad i den rekommenderade timpriset från SFF.

”Har man fotat i 6 timmar så kan man räkna med minst 6 timmar arbete för fotografen efteråt vid datorn.”

 

Fotografens arbete börjar långt innan själva bröllopsdagen, oftast har man konsultation med brudparet någon vecka innan, testfotografering, man rekar platsen för porträttbilderna m.m. Viktigt att komma ihåg att alla dessa delmoment är viktiga för att säkerställa att brudparet får de typ bilderna de önskar.

Kyrkobröllop för Fanny & Steven.

Sedan är det en hel del arbete efteråt med att sortera och redigera bilderna. Det många inte vet är att just redigera bilderna tar minst lika många timmar som själva fotograferingen. Har man fotat i 6 timmar så kan man räkna med minst 6 timmar arbete för fotografen efteråt vid datorn.

Många tycker det är dyrt med en bröllopsfotograf men glömmer bort att det är mycket arbete förutom bröllopsdagen både i förberedelser och i redigering. Hur tycker du man ska tänka som bröllopspar och vad är vinsten med att ha just en bröllopsfotograf? Vilken fotograf som är bäst avgör brudparet. Det gäller att matcha fotobehoven med vad fotografen erbjuder.

Har brudparet anlitat mig som bröllopsfotograf kan de vara säkra på att jag har tagit reda på bra platser vi kan fota på under porträttfotograferingen och har en plan B om det skulle regna. Eftersom jag har bakgrund inom studiofotografering har jag även plan C – min blixtutrustning. Den finns alltid med mig ifall inget skulle gå vägen med platsen vi ska vara på för porträttfotograferingen. Jag säkerställer att fånga de ögonblick som efterfrågas genom att ha arbetat fram en checklista tillsammans med brudparet under konsultationen som jag haft med dem.

”På bröllopsdagen har jag alltid dubbla uppsättningar kameror. Om ena kameran skulle sluta fungera så har jag en reserv.”

På bröllopsdagen har jag alltid dubbla uppsättningar kameror. Om ena kameran skulle sluta fungera så har jag en reserv. Om jag blir sjuk så ingår jag i en nätverk med branschkollegor som kan snabbt hoppa in istället för mig. Allt detta gör jag för att brudparet inte ska stå utan fotograf eller bilder även om oförutsedda händelser uppstår.

Om man anlitar en hobbyfotograf för en lägre budget betyder det inte nödvändigtvis att man får dåliga bilder. Men om fotografen inte är rutinerad så kan det resultera i att man går miste om många viktiga bilder.

”Brudparen måste vara tydliga i sitt kravställande genom tänka igenom vilka typer av bilder de vill ha. Sen är det viktigt de delar sig av den informationen till fotografen”

 

Vilka krav kan/bör ett bröllopspar ställa på sin bröllopsfotograf? Brudparen måste vara tydliga i sitt kravställande genom tänka igenom vilka typer av bilder de vill ha. Sen är det viktigt de delar sig av den informationen till fotografen, gärna skriftligt så det finns svart på vitt. Alla bröllop annorlunda och önskemålen likaså. Om brudpar och fotograf är överens om kraven så finns det inga konstigheter. Det ligger nämligen också ett ansvar hos fotografen att säga ifrån om man inte kan leverera det som önskas. Jag brukar be mina kunder fylla i en önskelista och skicka inspirationsbilder. På så sätt får jag bättre förståelse på vilken typ av bilder de gillar. Upplever jag att jag inte kan leverera de brudparet söker, tex att de gillar en bildstil som är långt ifrån min, så bruka jag uppmärksamma de på det så att alla parter har rätt förväntningar på varandra. Är förväntningarna fel så kommer resultatet inte bli bra.

”Gifter man sig under sommaren, maj till augusti  rekommenderar jag att man i alla fall skickar en förfrågan 8-12 månader innan.”

 

Sist men inte minst om man som blivande bröllopspar skulle vilja anlita dig, hur går man tillväga då? Hur långt i förväg bör man vara ute? Om man vill anlita mig kan man surfa in på min hemsida. Man kan antingen fylla i bokningsformuläret, skicka mail eller ringa!  Beroende på vilket datum man är intresserad av behöver man ibland vara ute i god tid. Årets populäraste datum 18 augusti 2018 bokades ett år innan. Andra datum, tex tidig vår eller sen höst räcker det med ett par månader innan. Gifter man sig under sommaren, maj till augusti  rekommenderar jag att man i alla fall skickar en förfrågan 8-12 månader innan. Även om jag inte kan ta uppdraget ger jag gärna tips om andra kollegor som har samma bildstil som mig.

 

Melodi in action..

Om Melodi

Yrke: Bröllopsfotograf helger och högtider, marknadsansvarig under veckorna.
Upptagningsområde: Uppsala och Stockholm med omnejd men
reser dit ni behöver mig.
Antal bröllop Melodi varit på: Efter denna bröllopssäsongen
ca 25-30 bröllop.
Min fotostil beskrivs bäst som:  Glädjefylld och genuin.
Såhär gör vi om vi vill boka Melodi: Kika in på melodifoto.se

 

Upp