Boka en bröllopsfotograf, att tänka på

När det kommer till bröllopsfotograf är det första tipset att faktiskt anlita en riktig bröllopsfotograf och inte någon väns barn eller en annan person som är duktig på att ta kort.

En riktig bröllopsfotograf vet hur ett bröllop är uppbyggt och missar inga viktiga moment. När det kommer till kostnader för bröllopsfotograf kan de variera rejält. Dels beroende på i vilken stad ni håller bröllopet i, storstäder tenderar att bli dyrare, tillgång och efterfrågan, men också huruvida ni vill ha med fotografen under hela dagen eller under ett par timmar.

Var ute i god tid

Vad gäller bröllopsfotograf gäller det att ni är ute i god tid. De populäraste är också de som blir uppbokade snabbast. Om möjligt är det bra att vara ute upp till ett år i förväg om ni ska gifta er under sommarmånaderna. Kika också på vilken stil ni tänkt er och hur bilderna av den fotograf ni funderat på ser ut. Har ni koll på stilen ni vill ha kan ni bygga upp en bild för fotografen om hur bra det skulle bli med hen och detta kan också vara något fotografen går igång på och av denna anledning kan gå ner lite i pris för.

Med en heldagsfotografering får ni med alla förberedelser inför vigseln, hur ni som bröllospar gör er iordning med era respektive följen i form av ev tärnor och bestman. Det nervösa första mötet när ni ser varandra inför vigseln, alla viktiga under vigseln, porträtt, mingelbilder, bilder från middagen, dans och tårta. Dessa bilder hjälper er verkligen att komma ihåg er dag.

Vad behöver vi tänka på när vi bokar bröllopsfotograf?

 • Se till så er fotograf har en stil som ni gillar.
 • Ta referenser.
 • Ha allt skriftligt. Vad ingår? Rek, provfotografering, färgkorrigering, leverans av högupplösta bilder? Se till att ha allt på papper för att inte få några överraskningar i slutändan.
 • Har ni inte budget till en heldagsfotografering? Välj ut att fotografen närvarar under x antal timmar som täcker det viktigaste. Vigseln, transport från kyrka, porträttbilder och brudskål, då får ni ändå med en hel del.
 • Gå igenom med er fotograf om det är några specifika bilder som absolut inte får missas under dagen t.ex. närbilder på ringar, porträtt med familj, gruppbilder etc.
 • Gå igenom vilka miljöer ni tänker er för porträtt foton och kolla upp med stället ni ska vara på om de har några supertips.
 • Se till så färgkorrigering och retusch av era bilder ingår samt att de levereras högupplöst på åtminstone ett usb.
 • Kolla om det tillkommer några kostnader såsom resetillägg eller övernattning om annan ort.

Hashtag

En hashtag är superbra att ha under kvällen och inför bröllopet. Se till att skriva ut den i bröllopshäftet, be era toastmasters påminna om den och sätt gärna ut små skyltar i lokalen med hashtaggen så får ni alla härliga bilder på ett och samma ställe.

Mat

Om ni väljer en heldagsfotografering får ni inte glömma bort att beställa mat till er fotograf. Fråga också om eventuella allergier. Något annat ni bör måste fråga er fotograf om är huruvida hen vill ha en bordsplacering bland övriga gäster eller inte. Många tar för givet att fotografen inte vill bli placerad bland gästerna. Det är mer vanligt än vad man tror att fotografen vill sitta vid ett av borden för att smidigt kunna fånga upp vad som händer under middagen snarare än att stå som en åskådare på sidan. Fotografen ska oavsett ha mat.

Annat som är värt att tänka på när det kommer till bröllopsfotograf

 • Boka er bröllopsfotograf med god marginal inför ert bröllop. Dels på grund av ett visst förhandlingsutrymme men också för att de bästa/populäraste snabbt blir uppbokade.
 • Gör upp om eventuella extra kostnader i förhand.  Vad kostar det om det blir senare än avtalat eller är er dagsfotograferingen utan limit? Stäm av!
 • Träffa er fotograf i god tid innan vigseln och gå igenom era förväntningar på dagen.
 • Kommer ni transporteras på något specifikt vis mellan vigsel och fest? Säg till er fotograf att ni såklart vill ha bilder på detta men också till den ni eventuellt hyr fordonet av.
 • Se till så er bröllopsfotograf har koll på ert körschema, vem som ska hålla tal och när.
 • Glöm inte att beställa mat till er fotograf. Stäm av om eventuella allergier.
 • Vill er fotograf sitta bland övriga bröllopsgäster eller ej? Ska ni skriva personbeskrivningar om gästerna till bröllopshäftet bör ni också få med en rad om er fotograf.
 • Glöm inte påminna om er hashtag under kvällen och gör gärna små skyltar att placera ut på borden med denna uppmaning.
 • Har ni inte råd med en heldagsfotografering? Välj ut vilka moment ni tycker är viktigast att föreviga och anlita en fotograf till dessa. Be sedan någon vän med bra kamera att fotografera under andra stora moment under kvällen.
 • Engångs- eller polaroidkamera att placera ut på borden är alltid uppskattat. Ni får se festen genom era vänners ögon och hur bra stämningshöjare är inte det!
Upp