Majas Höstbröllop

Tärnor

Hoppas ni alla haft en härlig midsommar! Vi firade med familj och vänner på Käringön utanför Göteborg – en idyllisk plats för midsommar. Det blev inte mycket bröllopsplanering denna helgen utan vi har bara umgåtts och tagit det lugnt.

Självklara val

Har ni haft någon kompis som ni känt länge och alltid tänkt ska finnas vid er sida på bröllopet? Jag har ju turen att ha en bästis som följt mig hela livet, oavsett var vi har bott eller om det har gått månader mellan våra träffar. Varje gång vi ses känns det som det var igår vi pratade. När jag skulle välja brudtärnor var hon såklart ett självklart val.

Men jag bestämde tidigt att jag ville ha fler än en tärna, dels för att jag tycker det ser fint ut men även för att det är en stor roll att axla ensam med planering av möhippa och allt som ska hållas koll på under själva dagen. Lucky me så har jag även ytterligare en vän som jag lärde känna på gymnasiet som även hon har följt mig sedan dess. Vi har bott i olika delar av världen och i perioder inte alls haft mycket kontakt men alltid försökt att ses när vi varit hemma samtidigt. Även med henne så känns det alltid som att det var igår vi pratade även fast det kan ha gått flera månader. Det kändes så självklart att fråga om också hon ville vara tärna.

Nu bor båda mina tjejer i Halmstad (där även mina föräldrar bor) så det blir ju även praktiskt när vi ska ses och planera och ifall de vill ses och planera saker själva så är det lätt för dem. Det känns verkligen klockrent och jag har fullt förtroende för att de fixar en grym möhippa och kommer ställa upp till 100%!

Tärnträffar

Hur mycket ska man ses och göra tillsammans? Jag antar att det är väldigt olika från person till person, beroende på vem som gifter sig och hur nära man bor kanske. Nu är jag ju rätt så ofta i Halmstad och träffar mina föräldrar så det är ju inte svårt att styra upp en fika då och då. Däremot har jag en önskan om att vi som tjejgäng ska hitta på lite andra saker ihop. Även om båda tärnorna har känt MIG typ hela livet så känner de inte varandra.

Jag har sagt att vi kommer att börja med en träff i höst då vi ska ses när jag ska prova brudklänning (jaaay!!). Vi kommer att boka något ställe i Halmstad så det blir nära och bra för dem. Sedan kommer vi att gå på Bröllopsmässan i Malmö i februari och detta kommer jag att bjuda dem på. Ska du gå? Just nu säljer de förköpsbiljetter till billigare pris – skynda att fynda på http://www.brollopsfeber.se/vaelkommna.aspx. Nästa sommar kommer jag också att bjuda in dem till en övernattning hemma hos mig där vi kommer äta gott, bada (vi har ju pool), se någon klassisk bröllopsfilm, dricka vin och bubbel och prova tärnklänningar. Det blir en riktig tjejhelg!

Så… Tre träffar på ett år har jag planerat in, det känns rimligt att få till utan att det känns för krävande. De har ju liksom jag småbarn och man vet ju själv att helgerna ofta är uppbokade länge framöver. Däremellan är jag säker på att vi kommer klämma in en del luncher och fikor under tiden.

Kostnader

Hur tänker ni kring kostnader för brudföljet? Det verkar ju vara så olika om man som brud/brudgum ska stå för allt eller vissa delar eller ingenting… Jag har bestämt mig för att eftersom jag vill att de ska ha en viss färg på klänningen så kommer jag att betala den. Smink kommer jag förmodligen att göra själv så det kommer inte finnas någon make up-artist på plats. Håret kommer jag anlita en frisör för men tänker att om de vill ha frisörhjälp så får de bekosta det själva (de får ju såklart boka samma frisör så de får ett billigare paketpris).

Sedan kommer vi ju att göra oss iordning på slottet vilket gör att de eventuellt behöver sova där en natt extra och då har vi pratat om att vi ska subventionera den natten i så fall. Jag tycker att det är så himla svårt! Man vill ju inte att kostnaderna ska springa iväg varken för dem eller för oss!

Hur gör ni? Vad är rimligt att bjuda på och vad kan man förvänta sig att det känns ok att de får betala själva?

 

 

Bild från Pinterest Fint med samma färg fast olika modell tycker jag

Bild från Pinterest

Bild från Pinterest

Inga kommentarer

Kyrka eller inte?

Kyrklig vigsel?

Jag har alltid tänkt mig mitt bröllop i en kyrka. För mig finns det nog ingen annan plats som skulle kunna passa. Även om jag kan tycka att det är jättefint att gifta sig på stranden eller på någon vacker plats i naturen, så tycker jag att en vacker kyrka ger en så himla fin inramning och klassisk prägel till ett bröllop som är svårt att få någon annanstans. Och drömmen om att orgeln spelar någon brudmarsch när dörrarna öppnas och så vänder alla blickarna mot bruden – den där filmkänslan…

Praktiskt

Däremot hade jag ingen speciell kyrka där jag kände att vi måste ha vigseln. Vi tittade på kyrkor i närheten av festlokalen och hade egentligen bestämt oss för en kyrka när jag började tänka om. Det finns ingen kyrka på gångavstånd från slottet så oavsett måste man köra från kyrkan till slottet. Så då började vi fundera på vad som är mest praktiskt för oss och det resulterade i att vi valde “vår” kyrka som ligger bara någon minuts promenad hemifrån. Här har vi haft dop för Amelia (Lucas döptes i Lund eftersom vi bodde där då) och kyrkan är väldigt fin. Tanken var att eftersom barnen ska vara med på vigseln men inte på festen så blir det lätt för den som ska passa dem att hämta dem i kyrkan och sedan gå hem till oss.

Vigseln

Själva vigseln kommer förmodligen bli rätt så traditionell tänker jag. Jag känner inte att här finns jättemycket utrymme för att göra så mycket annorlunda. Det som jag vill göra som inte är så vanligt verkar det som (?) är att jag vill att pappa leder mig fram till altaret. Inte för att “lämna över mig” utan för mig är detta ett hedersuppdrag och en fin stund att dela med honom <3

Ska ni göra någon twist på själva vigseln?

Vår kyrka

Inga kommentarer

Överallt och ingenstans

Tankar

Oavsett hur många listor man har så tycker jag att det är så himla svårt att samla tankarna när det kommer till bröllopsplaneringen. Ena dagen har jag fullt fokus på att leta dukningstips, nästa dag vill jag bara titta på bröllopsklänningar och tredje dagen är det bara inbjudningskort som gäller. Jag har så svårt att ta en sak i taget 🙂

Det som jag ganska snabbt insåg var i alla fall att för att jag skulle kunna samla tankarna något sånär så var det viktigt att komma fram till vilket färgtema vi skulle ha. Så när vi bestämt lokal, datum och satt budget så blev nästa steg att sätta ett färgtema och för vår del framförallt en känsla på bröllopet. Då kan man lättare gå vidare med resten och man behöver inte lägga flera timmar på att titta på blåa inbjudningskort om man ska ha grönt tema osv…

Höstfärger

Eftersom vi ska ha ett höstbröllop känns det ju naturligt att färgtemat går åt lite mer mörka och varma färger. Mina tankar går mer åt själva känslan som jag vill fånga, jag vill att hela dagen ska präglas av en lite rustik, klassisk känsla av romantik. Som taget ur en gammal kärleksroman men med en modern touch så att det inte blir mossigt. Våra färger kommer troligtvis att bli mörkt grönt, burgundy (vinrött) och gammelrosa. Med beiga undertoner hoppas jag att vi kan fånga upp naturkänslan på ett enkelt och fint sätt. Man vill ju inte blanda för många färger tänker jag, då är det lätt att det känns rörigt. Nu har vi en palett att förhålla oss till vilket gör vissa val lite enklare framöver!

Hur fint?! Bild från Pinterest

Inga kommentarer

Nästa steg då?

När man bokat datum…

Jaha, så när man då har bokat datum och festlokal…vad händer då? Helt plötsligt blev allt väldigt verkligt!

Jag älskar att skriva listor och lappar och stryka på checklistor så jag har nog kollat alla checklistor som finns på nätet 😉 Jag skrev ut den checklistan som finns här på Weddingstories, jag skrev också ut en som jag hittade här samt så laddade jag ner en app som heter Marryus. I appen har jag fyllt i vår budget, där kan man fylla i på de olika posterna som finns, samt lägga till egna om man vill – ett bra sätt att ha lite koll på ekonomin.

Budget

Finns det något tråkigare än att behöva sätta en budget på ett bröllop? I en drömvärld hade man ju fått fria händer men tyvärr så går det inte. Vi började lite bakifrån, gjorde en lista (!) på allt vi kunde komma på som behövde vara med och satte ett ungefärligt pris på vad det skulle få kosta. På vissa punkter fick vi såklart bara hitta på – tex tycker jag att det är jättesvårt att veta vad blommor kommer kosta. Det är ju sällan man handlat så mycket blommor på en och samma gång 🙂

När vi tyckte att vi fått med det mesta så plussade vi ihop allt och där hade vi vår budget. Vi insåg där och då att vi kommer behöva spara rätt så mycket för att känna att vi inte tar slut på varenda slant vi hittills sparat (man vill ju inte stå helt tom när bröllopet är över). Vi har öppnat ett bröllopskonto för att lättare hålla koll på bröllopspengarna och gjort upp en sparplan för året innan bröllopet.

Gott om tid

Det jag snabbt märkte när jag letade checklistor på nätet var att de allra flesta utgår från ca 12 månader före bröllopsdagen. Jag vet att vi är ute i väldigt god tid men ändå var det andra som hade siktat in sig på oktober 2020 när vi var och kollade på slottet. De bästa fotograferna har redan börjat boka 2020 och vill man ha ett speciellt band/dj så börjar de mest populära också bokas redan nu. Jag ser egentligen bara fördelar med att börja 1,5-2 år innan med planeringen. Enda nackdelen är väl att man hinner ändra sig flera gånger om på många saker! 🙂

Det bästa tycker jag är att jag har hela hösten på mig att reka. Vilka blommor är billiga i oktober? Hur ser naturen ut kring slottet just då? Har man tur kanske bröllopsbutikerna rear ut årets kollektioner i höst eller nästa vår. Om man inte hittar sin drömklänning då, så finns det fortfarande gott om tid att sy upp sin klänning. För ekonomin finns det i alla fall bara fördelar med att ha god tid på sig. Dessutom kommer jag att göra en hel del av dekorationerna själv, tillsammans med hjälp av min mamma och svärmor. Det blir helt enkelt en mysig pyssel-höst! Mitt mål är att allt ska vara klart 1-2 månader innan bröllopet. Min värsta mardröm är att stå med massa saker som ska fixas under bröllopsveckan. Då vill jag bara kunna njuta och invänta den stora dagen 🙂

En av slottssalarna där vårt mingel kommer att hållas <3

Inga kommentarer
Upp