Fridas Bröllopsblogg

Hur du får ditt smink att sitta hela (bröllops)dagen

Efter en utekväll i helgen så vaknade jag insåg att 1,5 dygn efter att jag sminkat mig såg det nästan lika bra ut som när det var nygjort (jag sover vanligtvis inte med smink). Jag har gjort så mycket research för hitta metoder som ger mig ett riktigt hållbart resultat och det kräver jobb och här kommer mina bästa tricks för en sminkning som håller hela (bröllops)dagen (och natten)!

Jag gillar ju full täckning och dessa tips är det som funkar för mig med den typen av smink jag föredrar. Jag har ganska normal hy som drar sig en aning åt det oljiga hållet. Jag vill också poängtera att jag inte är utbildad utan baserar mina tips på tips jag snappat upp från youtubers genom åren och som jag har tyckt funkat och sådant som jag helt enkelt fått för mig och prövat och jag tyckt funkat bra.

Grunden. Resultatet börjar i grunden. Och oj vad jag har skitit i min hud genom åren. Och nej, du behöver inte femtio olika produkter. Vill du göra det enkelt (som jag) så tänk rengöring, exfoliering och fukt. Innan jag sminkar mig så rengör jag mitt ansikte med Micellar Water och smörjer in med hudkräm. Någon gång i veckan så ”skrubbar” jag bort döda hudceller. Oftast gör jag faktiskt det genom att raka mitt ansikte. Små fjun samlar lätt upp produkt och kan göra basen ojämn och torra hudflagor försvinner tillsammans med rakhyveln. Vi har nu ett rent, fräscht, lent och återfuktat ansikte att skapa med.

Basen. Att titta på ingredienslistan på sina basprodukter är något jag nyligen lärt mig. Det går absolut att blanda men produkter med olika bas har tendensen att ”motverka” varandra. Vi vill att våra produkter ska komplettera varandra, inte förstöra varandra. Det du letar efter är alltså produkter som antingen är baserade på vatten eller silicon. Jag har kommit fram till att jag föredrar vattenbaserade. Här nedan har ni den kombination jag använder mig av just nu. Foundation från Nyx är vattenfast, det är genialiskt och hjälper verkligen.

Settingspray. Ska din bas hålla en hel dag, genom tårar, strålande sol, regn och kramar så använd settingspray. Inte bara i slutet och mellan dina basprodukter. Jag lägger primer + foundation, sprayar och går över med min makeupsvamp. Svamparna nedan från Real Techniques är mina favoriter. De blir mjuka och fluffiga när man har fuktat dem (blöt den ordentligt, krama ur och kläm i en torr handduk). Just svampar är något jag lägger lite mer pengar på eftersom det gör så stor skillnad! Sedan lägger jag concealer, sprayar och trycker in med svampen. Sätter allt med löspuder, gör min pudercontour, rouge och highlighter och avslutar sedan med spray och duttar (Lätt!) med svamp. Nu har du låst in produkterna och de rör sig inte en millimeter så var helt säker på att allt är utblandat innan du sprayar, för det är svårt att korrigera i efterhand. Jag föredrar ”matta” setting sprays!

Jag har nämnt vattenfast foundation men ett bröllops brukar innebära rinnande ögon, oavsett om det beror på gråtande, vind och sol som får ögonen att tåras så vill vi inte att ögonsminket ska förstöras. Vattenfast ögonskuggsprimer gör ögonskuggan både mer hållbar men tar också fram pigmenten. Vattenfast mascara, eyeliner och franslim är obligatoriskt om du inte vill se ut som en panda med fransar som står rakt ut från ögonen. Mascara och eyeliner undersöker jag fortfarande. Är inte helt nöjd med det jag har nu men primer och franslim kan jag rekommendera!

Slutligen, mitt bästa tips om man inte vill bättre på läpparna så fort man ätit och druckit är att ta en lipliner i några nyanser mörkare än läppen, markera kanterna och sudda ut det in mot läppen. Jag tänker att jag har ett fint läppstift under vigsel och fotografering sedan när festandet börjar tar jag bort det och gör liplinertricket så behöver jag inte oroa mig för massor av bilder där halva munnen saknar färg!


Verkligen inte bästa bilderna men sminket har alltså suttit på i 1,5 dygn. Fransarna satt kvar, basen var orubblig. Det enda var väl att highlightern hade mattats ned och läppglanset var borta.

Publicerat: 2019-10-22

2 svar till “Hur du får ditt smink att sitta hela (bröllops)dagen”

  1. Hej
    Ska du ha lösögonfransar på bröllopet? Kan du tipsa om ett par som har lagom volym?

    • Jag ska absolut ha lösfransar, använder lösfransar varje dag så skulle inte känna mig fin utan ?
      Sweed Lashes fransar i modellen Beroe tycker jag är ”lagom” (obs från person som gillar dramatiska fransar), vill man bara få ett litet lyft så är Ardells Wispies originalet, alltså de utan siffror eller namn utöver wispies, jättenaturliga och diskreta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp