Fridas Bröllopsblogg

Att budgetera

Jahapp det tråkigaste med hela bröllopet måste väl ändå vara budgeten? Ändå skulle jag väl våga påstå att det är den viktigaste. Fick ett önskemål på Instagram (@fridanymans för den intresserade) om hur en ska tänka kring budget. Såhär har vi tänkt, om det var ett bra sätt återstår att se.

Vi bestämde ganska tidigt att vi budgeterar de stora och dyra utgifterna som ska betalas strax innan eller direkt efter bröllopet. Allt annat samlar vi på oss med tiden och betalar för våra ”spenderar”-pengar. Jag har till exempel fyndar en FANTASTISK klänning för flera månader sedan. Det är en Milla Nova klänning som jag faktiskt vågat göra lite egna korrigeringar på då jag fick den sjuuuuukt billigt för att vara en designerklänning.

Ett stort partytält ska köpas och bord och stolar ska hyras, men det kommer inte vi bekosta. Det räknas gå på strax över 10 000.

Eftersom vi får lite specialpris på vissa saker så känns det inte riktigt bekvämt att skriva ut alla summor för sig men vi har budgeterar 80 000 för stora utgifter. Det inkluderar mat, dryck, fotograf, pianist, vigselring till mig, kläder till Kim och barnen, en toalettmodul då avloppssystemet inte kommer palla 50 pers och ev transport för brudparet.

Mitt bästa och enda tips när en ska budgetera är väl att titta runt på internet vad saker kostar, tex mat från olika cateringställen och budgetera utefter det. Vi budgeterade ganska mycket väldigt lågt när vi gjorde preliminär budget även om vi tyckte vi avrundade uppåt, tanken var att landa på runt 60 000 (och laga maten själv). Så kasta in lite extra i potten så finns det utrymme för felsteg.

Vi har på ca 1,5 år sparat ihop ca 75 000av dessa så vi kommer förmodligen ha lite extrapengar att röra oss med.

När sommaren är slut och det är 1 år kvar gör vi en lista månad för månad med övriga inköp som dukar, mer dekorationer, det vi har kvar av porslin och bestick, jag behöver ha skor och ev något smycke till, trycksaker som meny och ev program till kyrkan och möjligtvis om vi behöver köpa blommor. Hade tänkt göra buketten av trädgårdsblommor men de kan behöva kompletteras. Men ni vet, allt smått som lätt drar iväg om man köper det i sista minuten.

Så, vi har utnyttjat lite kontakter och på så sätt fått ner priserna. Vi har prioriterat bort vissa saker, tex liveband/DJ, floristbukett, serveringspersonal (vissa gäster får till uppgift att ställa ut mat och fylla på vin) osv. Klänningen skulle man också kunna tänka är bortprioriterad då den blev så billig men det var helt enkelt timmar av research och ögonen öppna på Tradera och Blocket som gav mig den möjligheten och den är helt perfekt!

Hela kalaset kommer väl gå på närmre 100 000 (då utspridda småutgifter under året och sponsrade saker inräknat). HAHA hur hamnade vi här? Det är en  sjuk summa som aldrig hade vart möjlig om vi inte hade börjat spara januari 2018.

Publicerat: 2019-06-19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp