Bröllopsbloggen

Klädsel till brudgum

Vad bruden ska ha på sig är ganska så givet för de flesta men när det kommer till brudgummens klädsel kan det bli lite knepigt. Vilka klädslar finns det att välja mellan och är det något speciellt man ska tänka på? Tänkte därför reda ut lite av begreppen här och tala om vad de olika klädslarna innebär. Vi har tre stycken vanliga klädslar när det kommer till brudgummen och det är frack/högtidsdräkt, smoking och mörk kostym. Det som kan vara bra att tänka på är att brudgummens klädseln sätter standarden för resten av bröllopet. Det vill säga bär brudgummen frack ska även resterande herrar på bröllopet göra det osv.

Foto Karin Lundin

Vilken ni väljer är såklart upp till er men värt att tänka på är att de flesta troligtvis äger en kostym men kanske inte en frack eller en smoking, beroende på er bekantskapskrets såklart. De som inte äger en frack eller smoking måste därför hyra eller köpa en sådan vilket kan bli rätt dyrt så i vissa fall kan ni få räkna med ett gästbortfall, bara så ni är medvetna om detta. Det är ju er dag så ingen annan ska bestämma vad ni ska ha på er eller vilken klädkod som gäller men detta är något som kan påverka gästantalet, speciellt om ert bröllop innebär resande för gästerna som ju i sig också innebär en kostnad.

Frack och högtidsdräkt

Frack eller högtidsdräkt (uniform eller folkdräkt) är den mest formella och uppklädda klädkoden vi har i Sverige. Anges ingen klädkod på inbjudan och det är ett eftermiddagsbröllop är det frack det som gäller. Frack innebär alltid frack och en frack kan man säga är som en mer rockliknande kostym som har ett sk skört baktill, dvs den är från midjan längre bak än fram. Fracken har slag i siden och är oftast svart eller mörkt marinblå. Viktigt till frack är vit väst och vit fluga samt helst en svart lacksko. Även en vit näsduk är att föredra.

Bildkälla Pinterest

Smoking

Smoking kommer steget efter frack på tjusighetsskalan och snäppet innan mörk kostym. Det som skiljer en smoking från en vanlig mörk kostym är att bäraren antingen har på sig en gördel eller väst under samt att smokingens slag är glansiga. Till smoking bär till skillnad från frack en svart fluga, detta oavsett om smokingjackan är svart eller blå. Till smoking bärs helst tunna snörskor av finare kvalitét alternativt även här en svart lacksko.

Bildkälla Pinterest

Mörk kostym

Mörk Kostym är vår vanligaste klädkod och den klädsel flest brudgummar väljer att ha på sig under sitt bröllop. Brudgummen har då på sig en byxa och kavaj i samma färg, oftast svart, grå eller mörk blå men detta är helt upp till brudgummen. Ljus kostym funkar även det om årstiden är den rätta. Undantaget brukar vara kritstrecksrandigt som inte anses lämpligt för ett bröllop. Till mörk kostym brukar brudgummen bära vit skjorta och fluga samt näsduk i en accent färg som brukar matchas med brudbukett eller den färg man har som eventuellt tema för sitt bröllop. På fötterna har brudgummen en tunnare snörsko i läder, gärna svart eller mörkbrun.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp