Bröllopsbloggen

Bordsplacering bröllopsmiddag

Får många frågor när det kommer till bordsplacering. Man kan väl säga att orden bordsplacering och bröllop går hand i hand. Att hamna vid ”rätt” bord under bröllopsmiddagen betyder allt för den känsla era gäster kommer ha med sig från ert bröllop.

Hur man ska tänka när det kommer till att få till denna härliga känsla vid alla bord är inte lätt men ett tips kan vara att börja med att para ihop era bröllopsgäster i grupper om två eller fyra. Då kan ni lätt flytta runt dem och samtidigt vara säkra på att alla hamnar nära någon de känner. Mixen av nya och gamla bekantskaper är nämligen tricket. För att sen lära känna dem nya bekantskaperna vid bordet är det bra om ni kan hitta någon gemensam nämnare och få era gästerna att förstår att denna nämnare är anledningen till att de nu sitter i varandras sällskap. Ett festhäfte med lättsam info om alla gäster kan vara en bra isbrytare som också uppmärksammar dem på deras gemensamma intressen.

Honnör

Vad gäller bröllopsparet brukar honnören, dvs det stora avlånga bord som är i ena änden av lokalen blickandes ut över gästerna, vara det bord som bröllopsparet sitter vid. Bröllopsparet i mitten där bruden har brudgummen till vänster. Vid detta bord brukar även bröllopsparets respektive föräldrar bordsplaceras. Brudens mor till vänster om brudgummen och brudens far till höger om bruden. Bredvid brudens far sitter brudgummens mor och till vänster om brudens mor, brudgummens far.

Vad gäller övriga gäster finns ingen regel om hur de ska sitta men en del menar att par som inte är gifta inte ska sitta vid samma bord. Detta gör ni såklart hur ni vill men sitter par vid samma bord kan det vara smart att inte sätta dem precis bredvid varandra då bröllop bygger på att man ska stifta nya bekantskaper. Som allt annat vad gäller bröllop är det ni som bröllopspar som bestämmer och varken bordsplaceringar eller gäster är givna.

Undrar ni något mer är det bara att fråga. Läs också mer under vårt avsnitt om just bordsplacering.

Så här brukar en traditionell sittning vid honnörsbordet se ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp